Alternativ Earth Hour?

Earth Hour närmar sig, och som alltid blir jag aningen provocerad av spektaklet.Det är utmärkt som manifestation och källa till debatt – problemet och situationen vi befinner oss i behöver kontinuerligt diskuteras! Däremot tycker jag aktiviteten som sådan är aningens löjlig och till och med lite farlig.

De flesta släcker lampor och tänder en uppsjö av paraffinljus som står och spyr ut koldioxid som inte på något sätt är positivt för klimatet (eller kroppen för den delen). Sedan häller man upp ett glas vin, läser en god bok och tycker sedan efter en timme att man gjort årets insats för miljön. Visst, inte alla, men det finns helt klart en risk att man lite till mans köper sig fri från ansvar genom att vara Earth Hour-deltagare enligt konceptet.

Att på detta sätt köpa sig fri kan man misstänka är en anledning till näringslivets deltagande; Coca-Cola släcker några neonskyltar i en timme och kan sedan hävda att de gjort en insats, medan plastflaskor och fabriker fortsätter smutsa ner året runt. Återigen orättvist att dra alla företag över samma kant, men god publicitet i samband med Earth Hour kan nog täcka upp för en hel del nedsmutsning.

Därför föreslår jag följande 5 saker att använda 1 timme earth hour till, istället för att släcka lampor:

  1. Kontrollera hemmets lampor och se till att alla är energilampor.
  2. Skriv matlistor för 4 veckors middagar med klimatsmart mat.
  3. Se över tätning av fönster och dörrar.
  4. Sortera ut kläder och prylar som kan skänkas till Myrorna eller säljas på Blocket.
  5. (för att hålla acappella-temat) Planera en konsert där intäkterna doneras till WWF.

Jag är involverad i den kommande Real Group Festival 16-19 augusti i Stockholm, som i år har lite extra fokus på ”global concern” i form av kompensation för utsläpp, ekologisk mat, vattenflaskor för kranvatten och mer. Gör inte all skillnad i världen – men många bäckar små!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>